Welkom bij The Hustle, een nieuwsbrief over werk & carrière. 🚀
Goedemorgen,
Ben je toe aan een nieuwe baan? Lucky you. Het moment is perfect. De arbeidsmarkt was niet eerder zo krap; er zijn veel meer vacatures dan werkzoekenden. Als sollicitant heb je daarom een sterke positie. Maar ook nu blijft het een uitdaging om als winnaar uit het wervingsproces te komen. Met name bij grote bedrijven blijft de concurrentie hoog en moet je meestal drie of meer rondes zien te overleven. Goed zijn in solliciteren is dan ook een waardevolle skill.
In zijn column voor Intermediair schrijft recruiter Jesse Geul dat solliciteren een vaardigheid is waar je in moet investeren. “De realiteit is dat op elke (populaire) vacature meerdere geschikte kandidaten reageren. Je moet dus het beste solliciteren en dat kun je leren.” Geul meent dat goede sollicitanten zich proberen te verplaatsen in de selectiecommissie. Wat willen die mensen van je weten en hoe kun jij ze helpen een goede beslissing te nemen? Kortom: denk voorbij de inhoud.
Op LinkedIn zag ik een post langskomen van Callie Schweitzer, die als leidinggevende van een afdeling het afgelopen jaar honderden kandidaten heeft geïnterviewd. Ze reflecteert op deze gesprekken en geeft tips hoe je als kandidaat kunt opvallen voor én na een sollicitatiegesprek.
Doe je huiswerk. Zorg dat je op de hoogte bent van het laatste nieuws rondom een bedrijf en weet waar de uitdagingen liggen. Lees je in over de manager met wie je in gesprek gaat. Zo kun je tijdens de sollicitatie bijvoorbeeld verwijzen naar iets wat diegene heeft gedeeld op LinkedIn. En nee, dat maakt je geen stalker.
Houd de tijd in de gaten. Als je merkt dat het gesprek uitloopt, vraag dan of degene tijd heeft om iets langer te blijven praten. Of is het misschien handiger een eventuele laatste vraag of opmerking per mail af te handelen? Zo laat je zien dat je consciëntieus bent en respectvol omgaat met iemands tijd.
Toon aan dat je zelfreflectie hebt en weet op welke vlakken je kunt groeien. Vanzelfsprekend komt het niet goed over als je jezelf totaal afkraakt. ‘Ik ben zooo slecht met cijfers.’ Noem een aantal dingen die je onvoldoende onder de knie hebt en vertel hoe je gaat zorgen dat je daar beter in wordt.
Lees de hele post op LinkedIn. Eén van de reacties wil ik graag nog even delen:
“One of my favorite interview takeaways is to treat everyone involved in the process with respect. I witnessed a hiring manager come out of the interview room right before an interview to ask the receptionist how the candidate treated her. I’ll never forget that. Every step in the interview process counts. From checking in to leaving the building or call.”
Fijne werkweek!
Op de (corporate) socials 📱
De Krokante Leeslijst 📬
1. Hoe communiceer je op een zakelijke manier zonder dat het hard en ongevoelig overkomt? Journalist Kim van der Meulen ging op zoek naar het antwoord voor het online platform van Eva Jinek. Veel mensen willen graag aardig gevonden worden en vinden het daarom lastig grenzen aan te geven op professioneel gebied. Denk aan het onderhandelen over een uurtarief of werken in het weekend. Herkenbaar! Maar als je duidelijk hebt waar je grenzen liggen, kun je deze communiceren naar anderen.
“De acties die je kan doen om vriendelijk en duidelijk te communiceren, die zijn allemaal aan te leren. De vraag is vooral of je zaken dúrft te bespreken.”
2. In de Vlaamse krant De Morgen las ik dat oncollegiaal gedrag wordt gezien als grootste ergernis op werk. Dat is een nogal brede term, maar je moet denken aan dingen als het niet nakomen van afspraken en het laten staan van vieze borden in de keuken. Luiheid en slachtoffergedrag staan ook in de top 5. Frustratie kan leiden tot onder andere concentratieverlies. Bovendien heeft 1 op de 6 werknemers weleens overwogen ontslag te nemen vanwege een irritante collega. Wat te doen? Confronteren op een collegiale manier lijkt de beste optie te zijn.
“Als je twintig mails per dag te veel vindt, benoem dat dan ook zo. Geef ook aan welk gevoel de huidige situatie bij je oproept, en welke behoefte je wél hebt. Dat is verbindende communicatie.”
(Illustratie Sven Franzen)
3. In een artikel van de BBC las ik over het belang van upskilling. Volgens de Britten is het één van de meest urgente uitdagingen van de huidige arbeidsmarkt. Kort gezegd betekent upskilling het leren van nieuwe vaardigheden om aantrekkelijk te blijven voor werkgevers. Enerzijds worden veel banen de komende jaren overbodig door automatisering, anderzijds zijn in opkomende sectoren (duurzame energie, IT) juist veel nieuwe mensen nodig. Werknemers kunnen meestal via hun werkgever cursussen volgen, maar je kunt ook zelf op zoek gaan naar nieuwe kennis via YouTube of platforms voor E-learning.
“I don’t think there’s a single person from CEO to front-line worker who can afford over the next five or 10 years to not upskill in some way, because the world around us is changing so quickly.”
4. Geen exit- maar staygesprek. Journalist en loopbaancoach Jolan Douwes schreef voor het FD een verhaal over dit fenomeen wat naadloos aansluit bij de huidige krappe arbeidsmarkt. Door de personeelsschaarste moeten werkgevers beter hun best doen om mensen binnenboord te houden. In een staygesprek kunnen werknemers bijvoorbeeld aangeven waar ze blij van worden en wat volgens hen beter kan in het bedrijf. Ook kan het een moment zijn te praten over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden.
“Het staygesprek is nu een hype, maar wij vinden het een teken van goed werkgeverschap als je je medewerkers frequent vraagt of ze nog op de juiste plek zitten. Wij hebben dit overleg standaard één keer per jaar, naast andere gesprekken, over vooruitblikken, voortgang en evaluaties.”
5. Luisteren: Ben jij het plezier in je werk kwijt? In deze podcast legt schrijver van bestsellers Marcus Buckingham uit hoe je je huidige functie zo draait dat je er meer voldoening uithaalt. Dat doe je bijvoorbeeld door meer initiatief te nemen en taken die jij graag doet naar je toe te trekken.
Nog meer:
Vooral jonge vrouwen ervoeren in 2021 ongewenste seksuele aandacht op werk (NU)
Are you in on the secret? Why alumni networks are flourishing (FT)
Terug op kantoor smaakt de borrel vrijdagmiddag net weer wat beter (NRC)
Tips 🔐
Wakker worden, scrollen door TikTok. Sociale media waren lange tijd een vast onderdeel van het ochtendritueel van freelance copywriter Alice Lemée. Ze besloot er (deels) mee te breken door een maand ‘s-ochtends geen sociale media te gebruiken om te zien of dat haar iets zou opleveren.
In een stuk voor The Fast Company vertelt ze wat voor effect de ‘no-social-media-morning’ had op haar werk en persoon. Zo ging haar productiviteit en creativiteit vooruit en werd ze bewuster van haar negatieve gedachten. Beginnen is met een nieuwe gewoonte is makkelijk, maar volhouden meestal niet. Drie tips van Lemée:
Bedenk hoe je je gewonnen tijd gaat invullen;
Maak het minder vrijblijvend door op zoek te gaan naar een accountability partner;
Stel duidelijke regels op
Over The Hustle 👾
Mijn naam is Thomas de Man en in het dagelijks leven ben ik tekstschrijver en freelance journalist. De afgelopen jaren heb ik veel geschreven over werk, geld & carrière voor media als FD Persoonlijk, NRC & Intermediair. Met The Hustle houd ik je op de hoogte van alles rondom het werkende leven.
Als je deze nieuwsbrief leuk vond, deel ‘m dan met je netwerk. Daar help je me mee! Je kunt hier de inschrijflink voor gebruiken.
De volgende editie is in de week van 9 mei (waarschijnlijk niet op de maandag vanwege een vakantie in Malta 🐬)